
Gümüşlük'te çektiğim ve sonrasında da afiyetle yediğimiz balıklar,sezon açıldı bol bol yemek lazım
Kalp sağlığı için balık yiyin
Kalp sağlığınıza dikkat ediyorsanız, size ilk sorulacak sorulardan biri, ne kadar sıklıkla balık yediğiniz olacaktır. Balık, sadece kolesterolsüz protein kaynağı olmakla kalmıyor, yapısında bulundurduğu Omega-3 adlı yağ asitleri sayesinde, kalp ve damar sistemi için yararlı etkiler de gösteriyor.
1 Eylül itibariyle av yasağının sona ermesi ile birlikte bu yıl balığı bol ve ucuza yiyeceğimiz müjdesi de geldi. Eylül ayı lüfer ve palamut un tam zamanıdır. Bu ayın ortalarına doğru iyice yağlanan lüfer ve palamutu özellikle ızgara veya buğulama olarak pişirip yemek çok lezzetli ve sağlıklıdır. Düzenli olarak balık yemenin birçok olumlu etkisi olduğuna dikkat çeken uzmanlar;
Omega-3 den zengin bir beslenme, kan yağlarının bir türü olan Trigliserid'lerin kandaki düzeyini düşürececeğini,
Omega-3 yağ asitlerinin, doğal pıhtı önleyici gibi etki göstereceğini, kandaki pıhtılaşma hücrelerinin birbirlerine yapışmasını azaltacağını böylece damar içinde pıhtı oluşması ihtimali azalacağını vurguluyorlar.
Omega-3'lerin tansiyon üzerinde de etkisinin olduğunun kanıtlandığına da dikkat çeken uzmanlar, Sadece sebze-meyveye dayalı bir diyetle (vejeteryan), balığa dayalı bir diyeti uygulayanların birbirlerine oranlanmalarında, balığa dayalı diyet uygulayanlarda tansiyon yüksekliği olaylarının çok seyrek olarak görüldüğünü belirtiyorlar.
Bütün bu yararlı etkileri dikkate alan beslenme uzmanları kalp-damar hastalığından korunmak isteyen herkese balık yemesini tavsiye ediyor. Ancak balığı yağda kızartmaktan kaçınılması da yapılan tavsiyeler arasında yer alıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder