25 Ağustos 2008 Pazartesi

İSTANBUL

Hindistan'daki bir grup besin araştırmacısı dut yaprağının iyi bir gıda kaynağı olabileceğini ileri sürerek, bu yönde çalışma yaptı. Çalışmalarına göre, dut yaprağı tozu ile buğday ununun bir bölü dörtlük karışımının, Hint mutfağında kahvaltı ve akşam yemeğinde yaygın olarak tüketilen "paratha"nın yapımında kullanmayı öneriliyor. Çünkü vejeteryan hint diyeti, özellikle tahıl ağırlıklı ve protein bakımında epeyce zengin, meyve ve sebze bakımından da çok zayıf kalıyor. Bu yüzden yüksek besleyiciliği olan, toksik olmayan ve ucuz dut yaprakları açlığa karşı güçlü bir çıkar yol olarak görülüyor.



Dutun, meyve olarak faydaları kadar ağacı da birçok alanda kullanıyor. Dut ağacının tahtasının sert, dayanıklı ve sıkı zerreli olduğu için özellikle tenis raketi, sörf tahtası ve bot gibi spor ekipmanı yapımında kullanıyor. Ayrıca tepesi kesilerek yuvarlaklaştırıldığı için gövdesi direk olarak kullanılabilir.



Öte yandan, dut ağacından beslenen zararlı böcek olmadığı için herhangi bir tarım ilacı da kullanılmıyor. Bu nedenle dut dünyanın en ekolojik ürünlerinden biri olarak sayılıyor.

Hiç yorum yok: